Kötelező lesz a NAV-hoz való jelentés 2020 júliusától!

Az eddigiekben a 100 000 Ft-ot elérő vagy meghaladó ÁFA összegű számlák adatait volt szükséges jelenteni a NAV-nak. Viszont 2020.07.01-től minden olyan számlát, amit belföldi adóalany (vállalkozás, vállalkozó, adószámos magánszemély) részére vannak kiállítva, jelenteni kell a NAV-nak áfahatártól függetlenül.

Akár számlatömböt, akár online számlázót használ, akár kisösszegű ÁFA számlát állít ki, akár alanyi adómentes, ha a vevő belföldi adóalany (vállalkozás, vállalkozó vagy adószámos magánszemély), akkor 2020. július 1-től minden számlát továbbítani szükséges a NAV felé.

Az adatszolgáltatás rendkívül egyszerű lesz akkor, ha online számlázót használ!

Az adatszolgáltatást az E-számla.com fogja elvégezni Ön helyett, éspedig automatikusan. Ehhez mindössze annyit kell tennie, hogy csatlakoztatja a számlázó fiókját a NAV rendszerével, vagy ezt a könyvelője teszi meg Ön helyett. A NAV- hoz kapcsolatos adatokat a Beállítások modulban viheti be, ezután pedig Önnek semmilyen gondja nem lesz többé.

A fenti változást még egy újdonság követi, éspedig mostantól a vevő adószámát is kötelező megjeleníteni a számlán.

Gyakran a számla kiállítója a vevő adatait nem pontosan adja meg, és így a számlán sokszor a vevő adószáma sem szerepel. Ilyenkor a vevő nem egyértelműen beazonosítható.

Leave a Reply